Nova uredba o kakvoći tekućih naftnih goriva

Bez autora
Mar 24 2011

Svi benzini što se proizvode u Hrvatskoj od početka ove godine ispunjavaju standard kvalitete koji vrijedi u EU - euro V (označavaju ga slova BS uz naziv goriva), dizelska goriva morat će ga ispuniti do kraja ove godine, a od početka 2013. propisane standarde morat će zadovoljiti i loživo, plinsko te brodsko plinsko ulje. Predviđeno je to u novoj vladinoj uredbi o kakvoći tekućih naftnih goriva. Propisanoj kvaliteti trebala bi do 1. siječnja 2012. udovoljiti i dizelska goriva u količinama dovoljnim za cijelo hrvatsko tržište, a sad se tako kvalitetno gorivo prodaje na određenom broju benzinskih postaja ravnomjerno raspoređenih u državi kako bi se za nove serije vozila moglo kupovati gorivo eurodizelske kvalitete.

Nova uredba o kakvoći tekućih naftnih gorivaSvi benzini što se proizvode u Hrvatskoj od početka ove godine ispunjavaju standard kvalitete koji vrijedi u EU - euro V (označavaju ga slova BS uz naziv goriva), dizelska goriva morat će ga ispuniti do kraja ove godine, a od početka 2013. propisane standarde morat će zadovoljiti i loživo, plinsko te brodsko plinsko ulje.

Predviđeno je to u novoj vladinoj uredbi o kakvoći tekućih naftnih goriva, ovih dana objavljenoj u Narodnim novinama.

Propisanoj kvaliteti trebala bi do 1. siječnja 2012. udovoljiti i dizelska goriva u količinama dovoljnim za cijelo hrvatsko tržište, a sad se tako kvalitetno gorivo prodaje na određenom broju benzinskih postaja ravnomjerno raspoređenih u državi kako bi se za nove serije vozila moglo kupovati gorivo eurodizelske kvalitete.

Uredbom je propisano i označavanje benzina i dizelskog goriva odgovarajućim oznakama na benzinskim postajama kako bi se omogućilo da potrošači dobiju odgovarajuću informaciju o sadržaju biogoriva u benzinu ili metalnog aditiva u gorivu. Primjerice, benzin u kojem je do 5 posto biogoriva, označavat će se oznakom E5, s udjelom od 5 do 10 posto oznakom E10, dok će dizelsko gorivo u kojem je udjel biogoriva do 7 posto nositi oznaku B7. Distributeri će morati označiti i mjesta na kojima prodaju gorivo s metalnim aditivima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik